Enkele reacties van cliënten

Om een duidelijk beeld te geven van wat shiatsu voor u kunt betekenen, heb ik een aantal cliënten gevraagd hun ervaringen op papier te zetten. Zij gaan in op de klachten waarmee ze de behandeling begonnen, en op de uitwerking die shiatsu therapie voor hen had. Ook hun ervaringen tijdens de shiatsu behandelingen in mijn praktijk te Heemskerk komen aan bod. Ik dank ze hartelijk voor hun medewerking. Hun namen zijn vanzelfsprekend weggelaten om privacyredenen.

klachten: maag- en darmklachten, slapeloosheid

....omdat ik al een aantal jaren maag- en darmklachten had en niet langer synthetische geneesmiddelen wilde gebruiken, zocht ik hulp via de shiatsu therapie. Hoewel ik er totaal niet mee bekend was, gaven de behandelingen veel ontspanning en brachten ook de ingewanden tot rust. Tijdens de doeltreffende behandelingen wordt je niets opgedrongen aan opvattingen in welke richting dan ook, met andere woorden; je hoefde er niet in te geloven, het werkte namelijk heel concreet. Na ongeveer vijf behandelingen was bij mij niet alleen de overproductie van maagzuur verdwenen, ook de slapeloosheid behoorde tot het verleden.

vrouw, 67 jaar, vrijwilligster bejaardenzorg

klachten: stress, rugpijn, slaapproblemen

....toen ik voor een aantal shiatsu behandelingen kwam, had ik stressklachten, rugklachten en sliep ik geregeld slecht. Wat bij mij duidelijk door de shiatsu verminderd is, zijn mijn rugklachten die voor een groot deel ontstaan waren door overbelasting. Na de behandelingen voelde ik mij altijd heel relaxed en als herboren.

vrouw, 44 jaar, beeldend kunstenaar

klachten: rsi, knieproblemen, schouderpijn

....de klachten waarmee ik voor een shiatsu behandeling kwam waren rsiklachten in mijn schouder, en pijn en bewegingsbeperking in een van mijn knieën. Een shiatsu behandeling nodigt mij meestal uit om actief mee te voelen. Je zou kunnen zeggen dat mijn lichaam bij shiatsu wakker wordt en zich tegelijkertijd ontspant. Ik noem dat in balans zijn. Ik ben er van overtuigd dat dit het zelfhelende vermogen van mijn lichaam optimaliseert. Als ik in balans ben ga ik ook bewuster met mijn lichaam om. Dit is vooral van belang bij mijn risklachten. De behandelingen hebben vooral bijgedragen aan de verbetering van mijn knieklachten.

man, 40 jaar, verzekeringsadviseur

klachten: stressproblemen

....ik ben met shiatsu begonnen omdat ik last had van gespannenheid en angstgevoelens. Door de shiatsu behandelingen is het gespannen gevoel in grote mate afgenomen. Ook wat betreft de angstgevoelens is er veel veranderd. Deze gevoelens zijn minder aanwezig in mijn dagelijks leven. Ik heb het idee dat de behandelingen nog lang hebben doorgewerkt en tot vermindering van mijn klachten hebben geleid.

vrouw, 31 jaar, projectmanager

klachten: rugpijn

Ik kwam met enorme pijn in mijn onderrug. Ik kon me zelfs niet omdraaien in bed en ik kon nauwelijks rechtop lopen. Ik was al naar een fysiotherapeut geweest, maar koos toch voor shiatsu. Direct na de eerste behandeling merkte ik dat de pijn wat minder was en iedere keer daarna trok de pijn zich wat terug. Na ongeveer drie behandelingen kon ik weer rechtop lopen en later verdween de pijn helemaal. Omdat ik merkte hoe rustgevend en fijn een behandeling is en mijn energie meer gaat stromen, ga ik nog steeds geregeld voor een shiatsu behandeling naar Els Kranendonk Mijn menstruatiecyclus is heel regelmatig geworden en ik voel dat mijn lichaam dus meer in balans is. Wat mij aanspreekt is dat met shiatsu het zelfgenezende proces van het lichaam wordt gestimuleerd. Het idee dat de behandeling niet stopt als je de deur uitloopt, maar dat er daadwerkelijk iets doorwerkt.

vrouw, 43 jaar, directeur communicatiebureau

klachten: rsi en overspannenheid

Halverwege 2003 kwam ik voor het eerst bij Els Kranendonk. Hoewel ik toen al wegens pijn en overspannenheid een paar maanden thuis zat en weinig deed, had ik continu spierpijn en ging de pijn in mijn armen (ondanks fysiotherapie) niet weg. De eerste drie sessies kwam ik met moeite thuis, zo moe was ik en ben ik meteen daarna gaan slapen. Die vermoeidheid hield telkens een paar dagen aan, maar daarna verminderde de pijn in mijn armen en lijf. In de sessies (behandelingen) die volgden is mijn energie langzaam teruggekomen. Na ruim drie maanden ben ik weer een paar uur gaan werken. Daarbij kreeg ik iedere keer dat ik meer ging werken weer de pijn terug in mijn armen. Maar door de shiatsu behandelingen ebde de pijn wel weg. Ik ben nog niet zo heel energiek als vroeger, en ga nog steeds geregeld naar Els Kranendonk, maar ik heb wel meer contact met mijn lichaam. Ik kan de signalen van mijn lijf nu beter interpreteren. Ik hoef niet meer zoveel van mezelf. En ik weet waar ik naar toe moet om tot rust te komen.

vrouw, 29 jaar, journalist

klachten: burn-out

Medio augustus 2002 ben ik bij Els Kranendonk terecht gekomen in een situatie van burn-out. Ik was lichamelijk en geestelijk uitgeput en had veel last van spierpijn (m.n. in nek en schouders). Door middel van shiatsu hoopte ik mijn energieniveau beter te verdelen en terug op peil te brengen. De shiatsu behandelingen helpen me enorm. Ik heb meer energie (vrijwel direct merkbaar) en ben inmiddels ook weer in staat om te sporten. Ik zit letterlijk en figuurlijk beter in mijn vel. Soms word ik me pas tijdens de behandeling bewust van bepaalde verstoringen of ook zeker verbeteringen. Na afloop van een behandeling voel ik mij sterker, groter en energieker. Ik vind het ongelofelijk belangrijk voor een mens om liggend op een mat, weer eens heel bewust te worden van je lichaam. Vooral de manier waarop alles aan elkaar hangt en zit en dus een geheel vormt. Je voelt je daardoor letterlijk beter!

vrouw, 42 jaar, marketingdirecter

complaint: migraine

I could not manage with my horrible, tiresome pain. Migraine appeared 2-3 times per month and lasted 2-5 day. After that I was exhausted and stressed much more; nothing could help me ( Imigran, yoga) and I had started to look for the alternative methods of treatment, such as shiatsu. EUREKA, it helped me, it makes me more relaxed, calm, I feel that I came back to my own, internal BALANCE. The treatment is very gentle, soft, even nice, however, especially at the beginning you can feel a bit tired, but do not worry, you will get a lot of benefits very soon. In summary, SHIATSU is a wonderful method to treat real, extreme painful migraine. SHIATSU allowed me to work with my body by yoga, fitness, flamenco. I can handle and manage with stress in my daily life. The lack of pain, allows me enjoy my life, I become more open to others, more assertive, I feel that I can take my life in my own hands and be very, very happy.

Woman, 29 years old, assistant at the university

klachten: maag- en darmklachten, slapeloosheid

....omdat ik al een aantal jaren maag- en darmklachten had en niet langer synthetische geneesmiddelen wilde gebruiken, zocht ik hulp via de shiatsu therapie. Hoewel ik er totaal niet mee bekend was, gaven de behandelingen veel ontspanning en brachten ook de ingewanden tot rust. Tijdens de doeltreffende behandelingen wordt je niets opgedrongen aan opvattingen in welke richting dan ook, met andere woorden; je hoefde er niet in te geloven, het werkte namelijk heel concreet. Na ongeveer vijf behandelingen was bij mij niet alleen de overproductie van maagzuur verdwenen, ook de slapeloosheid behoorde tot het verleden.

vrouw, 67 jaar, vrijwilligster bejaardenzorg